21 Tips om beter te videobellen
Zelfverzekerd videobellen mét persoonlijke verbinding
21 tips voor:
- De perfecte eerste indruk
- Sterke non-verbale communicatie
- Sociale interacties & verbinding
In de huidige tijd waarin we steeds vaker op afstand werken, is videobellen onmisbaar geworden voor veel mensen. Of het nu gaat om een vergadering met collega's, een sollicitatiegesprek of een gesprek met vrienden en familie, videobellen biedt ons de mogelijkheid om verbonden te blijven met de mensen om ons heen.
Een goede eerste indruk maken tijdens videobellen gaat verder dan alleen hoe je eruit ziet op beeld. Als specialisten op het gebied van zelfbeeld en charisma helpen we je graag om het maximale uit Meet, Zoom, Teams en Skype te halen.
Wil je meer weten of meteen de diepte in? Download dan gratis de driedelige e-book reeks Videobellen met Verbinding. Deze e-books gaan dieper in op onderstaande tips en vormen samen een waardevolle en vooral praktische handleiding voor iedereen die regelmatig achter de webcam zit.
De perfecte eerste indruk
Online hebben zowel je werkplek als je uiterlijk veel invloed op hoe je overkomt. Slechte belichting, een verkeerde webcamstand of een onverzorgd uiterlijk zijn funest voor je online uitstraling.
Deze tips helpen je een goede, rustige werkplek te creëren en een professionele indruk te maken.
TIP 1: EEN RUSTIGE ACHTERGROND
Een rustige achtergrond tijdens een video call is essentieel. Draai je bureau om, haal drukke schilderijen van je muur en ruim je boekenkast op. Zorg ervoor dat er geen afleidingen in beeld zijn, zoals een openstaande deur of een rondslingerend speelgoed.
TIP 2: GOEDE BELICHTING
Belichting is ontzettend belangrijk. Een slechte belichting komt onprofessioneel over. Ook zorgt verkeerd licht voor miscommunicaties omdat micro-expressies niet goed te zien zijn. Als je niet genoeg natuurlijk licht hebt, kun je extra verlichting toevoegen, zoals een tafellamp of een ringlamp. Dit kan helpen om je gezicht beter te belichten. Gebruik hierbij vooral diffuus licht. Dit kan bijvoorbeeld door een lamp op de muur achter de camera te richten. Het terugkaatsende licht zorgt voor een mooie, egale belichting.
TIP 3: EEN GOEDE POSITIE VAN JE WEBCAM
Wat mensen vaak niet beseffen is dat de stand van je webcam je een onderkin of grotere neus kan bezorgen. Zorg ervoor dat je webcam je recht van voren filmt. Dit geeft jou op je ‘mooist’ weer. Maak gebruik van de juiste afstand: Houd de camera op een afstand waarop de persoon te zien is vanaf boven tot onder, dit geeft een professionele look. Videobellen met verbinding
TIP 4: KLEDING & EEN VERZORGD UITERLIJK
Je kleding draagt bij aan je eerste indruk en bepaalt voor een belangrijk deel hoe je overkomt. Een verzorgd uiterlijk laat zien dat je je best hebt gedaan en de ander (en jezelf) serieus neemt. Let op de kleuren: Kies voor heldere en neutrale kleuren zoals wit, blauw of grijs. Vermijd drukke of afleidende patronen. Als je thuis werkt, kun je iets formeels aantrekken. Zo kom je altijd professioneel over.
TIP 5: MINIMALISEER OMGEVINGSGELUID
Zorg voor zo min mogelijk afleiding door omgevingsgeluiden te minimaliseren. Laat je partner op je spraakzame kleuter passen, doe het raam dicht en houd de hond koest met een grote kluif. Het kan natuurlijk voorkomen dat je in een vergadering zit en dat de buren hun huis aan verbouwen zijn. Zorg ervoor dat je jezelf op stil, of mute, zet totdat je iets wil zeggen. Zo hebben de anderen in de meeting geen last van de geluiden om je heen.
TIP 6: LAAT JE CAMERA ALTIJD AAN
Zonder beeld verliest je gesprekspartner veel van jouw onmisbare non-verbale signalen. Dit kan leiden tot miscommunicatie. Daarnaast is het voor de ander fijn om een vertrouwd gezicht te zien en te weten er naar hem of haar wordt geluisterd.
Lees meer over de perfecte eerste indruk:

Non-verbale communicatie
60% tot 90% van onze communicatie is non-verbaal. Helaas valt een groot gedeelte van onze lichaamstaal achter de webcam weg. Hierdoor ben je slechter 'leesbaar', wat zorgt voor ongemak bij je gesprekpartner én jezelf.
Hieronder geven we je 8 tips over hoe je non-verbaal kan zorgen voor een betere connectie en een betere ‘leesbaarheid’ van jouw stemming en emoties. Hierdoor zal je gesprekspartner je beter aanvoelen, meer op het gemak zijn en zullen er minder miscommunicaties ontstaan.
TIP 7: KIJK IN DE CAMERA
Echt oogcontact is onmogelijk met beeldbellen, maar je wilt natuurlijk niet ongeïnteresseerd overkomen. Kijk daarom regelmatig in de camera, zodat je gesprekspartner in ieder geval het gevoel heeft dat je hem of haar aankijkt. Tip 18 gaat hier dieper op in, want dit is écht heel belangrijk...
TIP 8: ACTIEVE LUISTERHOUDING
Wanneer je thuis achter je bureau zit is de verleiding groot wat onderuit te zakken wanneer de ander aan het woord is. Doe dit niet! Op beeld valt dit extra op en kan het ongeïnteresseerd overkomen. Een actieve luisterhouding helpt ook om informatie beter te begrijpen en te onthouden. Als je actief luistert, ben je in staat om verbinding te maken met de ander en om beter te begrijpen wat de ander bedoelt. Hierdoor kan je ook beter reageren op wat er wordt gezegd.
TIP 9: INTONATIE
Doordat een groot gedeelte van je lichaamstaal op beeld wegvalt, is je stemgebruik extra belangrijk. Zorg er dus voor dat je praat met genoeg intonatie en dat je belangrijke woorden extra benadrukt. Goede intonatie kan helpen bij het creëren van een professionele en geloofwaardige indruk.
TIP 10: HANDGEBAREN
Met je handen praten is prima wanneer ze in beeld zijn. Zijn ze dit niet, houd ze dan rustig op je schoot of naast je lichaam. Je kunt ook de handen wat hoger houden dan normaal, zodat ze onder je gezicht in beeld zijn.
TIP 11: SPREEK RUSTIG
Wanneer je videobelt is het extra belangrijk dat je rustig praat. Mochten er haperingen zijn door slechte techniek of verbinding, dan kan je gesprekspartner toch nog horen wat je zegt. Rustig spreken laat ook zien dat je de tijd wil nemen voor het gesprek en dat wat je zegt belangrijk is. Zit zorgt ervoor dat je gesprekspartner beter naar je luistert.
TIP 12: MIMIEK
Wees je bewust van je mimiek en kijk vooraf eens (met wat gekke bekken en subtiele uitdrukkingen) hoe goed jouw emoties te lezen zijn op beeld. Meer hierover in tip 14.
TIP 13: PULKEN EN FRIEMELEN
Plukken, pulken, friemelen… allemaal niet handig wanneer je achter de webcam zit. Deze kleine bewegingen kunnen op beeld namelijk grote afleiders zijn voor je gesprekspartner. Ook komt het onzeker en ongeduldig over.
TIP 14: AFSTAND WEBCAM
Zoek naar de perfecte afstand tussen jezelf en de webcam; waarbij je emoties goed te zien zijn, maar je niet het hele beeld opslokt.
Meer lezen over non-verbale communicatie achter de webcam? Lees dan e-book 2 van de reeks over non-verbale communicatie:

Sociale interacties & verbinding
Als professional wil jij je boodschap natuurlijk zo helder mogelijk overbrengen. Ook is het fijn als een samenwerking of overleg soepel verloopt. Dit kan alleen wanneer er een onderlinge sfeer van vertrouwen en openheid is. Om zo’n sfeer via de computer te creëren, moet je wat harder je best doen dan in het normale leven.
In onderstaande tips vertellen we je hoe je openheid over de online manier van werken creëert, hoe je omgaat met onzekerheid of afleiding van je gesprekspartner en hoe je non-verbale signalen beter interpreteert. Deze tips gaan je zeker helpen om een betere connectie tot stand te brengen.
TIP 15: LAAT JE NIET AFLEIDEN
Verschillende studies tonen aan dat als je telefoon - zelfs met het geluid uit en op z’n kop – op je bureau ligt, je er om de zoveel tijd naar kijkt. Funest voor je focus. Zet hem dus uit en leg hem in de la of beter nog: in een andere ruimte.
TIP 16: PAUZES & ENERGIZERS
Het kan verleidelijk zijn om veel sessies achter elkaar in te plannen, maar videobellen kost enorm veel energie. Neem daarom voldoende pauzes tussen de gesprekken door, ga naar buiten en beweeg. Energizers zoals de Power Pose of Run-while-standing zijn een goede manier om je energielevel weer op niveau te brengen. Lees meer over deze energizers…
TIP 19: NEEM DE TIJD & CHECK
Door het haperen of wegvallen van beeld, geluid of fysieke signalen kan je boodschap verkeerd overkomen. Check daarom wat vaker of het goed aankomt en verkies kwaliteit altijd boven efficiëntie. Zo zorg je ervoor dat jullie op één lijn blijven.
TIP 20: INTERPRETEREN NON-VERBALE SIGNALEN
Er zijn ongelooflijk veel signalen en gebaren die je inzicht kunnen geven in de gemoedstoestand van je gesprekspartner. In deel drie van de e-book reeks hebben we er een aantal belangrijke uitgelicht.
Wil je hier meer over leren? Dan is het zeker de moeite waard om een training volgen.
TIP 21: ZORG VOOR FOLLOW-UP
Wanneer de webcams uit worden gezet is het contact opeens compleet verbroken. Voor sommige mensen voelt dit aan als een rauw en abrupt einde. Zorg daarom altijd voor een follow-up waarin je de belangrijkste onderwerpen nog even herhaalt. Dit maakt jullie relatie een stuk persoonlijker en houdt het contact levend.
Lees meer over sociale interacties & verbinding:
