Tips Profielfoto
11 tips voor een goede linkedin profielfoto
- Bepaal vooraf wat je wilt uitstralen
- Zorg voor een zelfverzekerde lichaamshouding
- Zoom in op het gezicht (LinkedIn foto’s zijn klein)
- Kies een fotograaf bij wie je je prettig voelt
- Lachen is leuk, maar niet altijd nodig
- Neem veel kleding mee naar de fotosessie
- Boek op tijd een afspraak bij de kapper
- Een goede visagist kan een meerwaarde zijn
- Niet te veel accessoires
- Neem de tijd voor de fotoshoot
- Test jouw profielfoto op photofeeler

Er komt veel op je af bij het maken van een LinkedIn profielfoto. Daarom hebben we 11 handige tips voor je op een rij gezet die jou zéker helpen bij het maken van een goede profielfoto. Wil je een professionele profielfoto laten maken voor een leuke prijs? Schrijf je dan in voor de profielfotodag in Breda of Utrecht.
Tip 1: Uitstraling
Bedenk voordat je een LinkedIn profielfoto laat maken altijd eerst wat je wilt uitstralen naar de buitenwereld. Jouw foto op LinkedIn, je website of op je cv is hét visitekaartje van jou naar de buitenwereld. Bepalen wat je van jezelf wilt laten zien is daarom enorm belangrijk.
Hoe zorg je ervoor dat jouw foto in lijn is met wie je bent en wat je wilt uitdragen? 'Echt' zijn is essentieel. Want alleen als je oprecht jezelf durft te laten zien, zul je mensen aantrekken die bij je passen. Wanneer je laat zien wat jou uniek maakt, zul je charismatisch overkomen. En wanneer je charisma hebt, ben je automatisch fotogeniek. (Wil je weten wat het geheim van een charismatische uitstraling is? Lees dan onze blog: Het Geheim van Charisma.)
Om op een ontspannen manier jouw gewenste uitstraling naar boven te halen heb je een fotograaf nodig die luistert naar jouw wensen, de tijd voor je neemt en je naar jouw gewenste uitstraling toe coacht. Hierover meer bij tip 4.

Tip 2: Lichaamshouding op de foto
Hoewel bij een profielfoto alleen je gezicht op de foto komt, is de houding van je lichaam zéker zo belangrijk. Een rechte rug, schouders naar achteren en je borst iets vooruit zorgen ervoor dat je meer zelfvertrouwen uitstraalt. Het is zelfs wetenschappelijk aangetoont dat een krachtige houding aannemen zorgt voor een toename van testosteron en een afname van cortisol (stresshormoon). Geweldig nieuws dus voor iedereen die een beetje zenuwachtig is voor de fotoshoot. Uiteraard kan een professionele portretfotograaf je hierin coachen, zodat je altijd de juiste houding aanneemt.
Fotograaf Wijnand Geuze legt tijdens zijn TEDx Talk uit wat er allemaal voor nodig is om de juiste houding, en daarmee de juiste uitstraling, te bereiken.
Tip 3: Compositie van de foto
Een profielfoto wordt vooral gebruikt voor social media zoals bijvoorbeeld LinkedIn. Daarnaast wordt het steeds gebruikelijker om een foto van jezelf boven je cv te zetten (zoals Zarina heeft gedaan, winnares van het beste cv van Nederland). Hoe dan ook, de foto is vaak klein. Bedenk daarom dat het belangrijk is om zo veel mogelijk in te zoomen op het gezicht. Dit kan misschien confronterend zijn, maar een goede fotograaf weet van iedereen een mooie foto te maken. Ook van dichtbij!
Sommige fotografen zijn er bij het maken van een LinkedIn foto van overtuigd dat je naar één bepaalde kant moet kijken op de foto (i.v.m. de indeling van een LinkedIn pagina). De indeling van LinkedIn pagina’s is inmiddels echter veranderd, waardoor dit niet meer nodig is.
Wel is het belangrijk om rekening te houden met jouw ‘goede kant’. Iedereen heeft één kant van het gezicht die net iets beter op de foto staat dan de andere. Misschien weet jij al van jezelf wat jouw ‘beste kant’ is, maar het is natuurlijk altijd goed om dit ook met de fotograaf te overleggen. Een goede fotograaf ziet dit en kan jou adviseren.

Tip 4: De fotograaf
Een selfie kan leuk zijn, maar wanneer je professioneel wilt overkomen op je LinkedIn profiel kun je toch echt het beste een professionele portretfotograaf inschakelen. Niet iedere fotograaf is gespecialiseerd in LinkedIn foto's. Bekijk daarom eerst het portfolio en bepaal voor jezelf of de foto's aansluiten bij wat je wilt uitstralen.
Zorg ervoor dat je een goed gevoel hebt bij de fotograaf die je boekt. Heb je behoefte aan meer zekerheid van tevoren? Bel de fotograaf dan op om te kijken of jullie elkaar begrijpen en maak alleen een afspraak als je er een goed gevoel bij hebt.
Investeren in een goede profielfoto is belangrijk en verdiend zich altijd terug. Wil je niet te veel geld uitgeven? Dan kun je er voor kiezen een foto te laten maken tijdens een profielfotodag. Tijdens deze speciale dagen kun je voor een leuke prijs toch een professionele portretfoto laten maken. De fotostudio in Utrecht is twee keer per maand geopend voor deze profielfotodagen.

Tip 5: Lachen op de foto
Voor een profielfoto is het belangrijk dat je vriendelijk en toegankelijk overkomt. Dit bereik je door te lachen. Het betekent natuurlijk niet dat je mond wagenwijd open hoeft te staan. Het belangrijkste is dat je lacht met je ogen. Een kleine glimlach is vaak voldoende om ook je ogen de vriendelijkheid en toegankelijkheid mee te geven waarnaar we op zoek zijn.
Lachen op commando zorgt bijna altijd voor een neplach. Ren daarom snel weg bij een fotograaf die zegt “lach eens” en zoek een fotograaf die je op je gemak stelt en laat lachen zonder dat het geforceerd overkomt. Lach alleen op de foto als je je ook oprecht blij voelt (een fotograaf met wat humor is hierbij erg handig ;-) ). Lees meer over lachen op de foto in deze blog.

Tip 6: Kleding voor de fotoshoot
Bij een portretfoto gaat het om de persoon, niet om de kleding. Zorg er dus voor dat kleding niet de aandacht afleidt van het gezicht. Dit betekent geen drukke motiefjes of schreeuwerige kleuren. Wees bescheiden met accessoires en (voor de dames) let op het decolleté.
Niet alle kleding komt even goed over op de foto, hieronder een aantal don’ts:
- Drukke motieven of strepen
- Schreeuwerige kleuren
- Witte kleding kan je bleek maken (dit geldt niet voor iedereen)
- Een hoge kraag kan je een korte nek geven
- Een te laag decolleté of lage hals
- Schoudervulling geeft bij portretfotografie een onnatuurlijke uitstraling
De belangrijkste en makkelijkste tip als het gaat om kleur van de kleding:
Trek iets aan in dezelfde kleur als je ogen. Werkt altijd!
Let op! Er is voor iedere regel wel een uitzondering. Denk daarom vooraf na over wat je wilt bereiken met de foto. Kom je er niet uit? Vraag dan advies aan een professional en breng altijd meerdere setjes kleding mee naar een fotoshoot.

Tip 7: Kapsel op de foto
Je haar is net zo belangrijk als je kledingkeuze. Veel mensen zijn geneigd om vlak voor een fotoshoot naar de kapper te gaan. Als je een kort kapsel hebt, is het echter beter om hooguit 1 week van te voren naar de kapper te gaan omdat je dit anders ziet op de foto.
Als je lang haar hebt, zorg er dan voor dat je je kapsel draagt zoals je dat altijd doet. Dit zorgt voor herkenning op LinkedIn en hierbij voel je je ook het meest op je gemak.
Draag je je haar vaak in een paardenstaart of strak naar achteren? Dan is het handig om op de foto ook die staart of knot deels te tonen. Dit geeft het kapsel diepte.

Tip 8: Make-up bij een fotoshoot
Ben je zelf niet erg bedreven met make-up? Dan is het verstandig om een professionele visagiste in te huren. Geef bij de fotograaf aan dat je de visagie wilt gebruiken voor een profielfoto. Deze make-up zal anders worden aangebracht dan voor andere doeleinden.
Goede visagisten bespreken voorafgaand aan de fotoshoot hoe je in het dagelijks leven je make-up draagt en zullen daar niet te veel van afwijken. De visagiste past haar visagie aan op je kleding, haarkleur, ogen en de tint van je huid. Wanneer je geen gebruik maakt van een professionele visagiste raden wij aan voorzichtig te zijn met zware make-up. De camera zal namelijk alle make-up die je draagt accentueren en mascara of eyeliner kan dus dikker overkomen op de foto dan in werkelijkheid. Vermijd ook make-up met glitters. Deze kunnen het licht van de lampen reflecteren en dit komt niet ten goede op een foto.
Heb je toevallig een slechte nacht gehad of uitgerekend die dag een pukkeltje midden op je neus? Met digitale bewerking achteraf kan dat natuurlijk worden opgelost. Lees hier meer over professionele visagie.

Tip 9: Accessoires bij de fotoshoot
Draag jij een bril, oorbellen of andere accessoires? Wees bij het maken van een portretfoto bescheiden met accessoires. Draag liever geen grote oorbellen of sieraden. Deze kunnen de aandacht afleiden van jouw gezicht en dat is zonde, zeker voor je LinkedIn foto of profielfoto op je cv.
Wanneer je altijd een bril draagt, dan is het logisch deze ook tijdens de fotoshoot op te zetten. Een bril hoort immers bij jou en zorgt voor herkenbaarheid. Houd er wel rekening mee dat sommige brillen kunnen spiegelen. Neem daarom altijd een reservebril mee wanneer je een profielfoto laat maken. Mocht je geen extra bril hebben of wil je persé met een bepaalde bril op de foto? Dan heeft de fotograaf vaak wel een oplossing tijdens de fotoshoot of kan de spiegeling achteraf verwijderd worden in photoshop.

Tip 10: De dagen voorafgaand aan de shoot
Een kleurtje is natuurlijk altijd mooi wanneer je op de foto gaat. Maar let er op dat je de dagen voor de fotoshoot niet te lang in de zon of onder de zonnebank ligt. Gekleurd is mooi, maar rood staat niemand…
Wat ook erg belangrijk is, is dat je uitgerust voor de camera verschijnt. Zorg ervoor dat je de dagen voor de fotoshoot op tijd naar bed gaat en niet teveel stress hebt. Plan de fotoshoot dan ook niet op een drukke dag. Je wilt natuurlijk geen gehaaste uitdrukking op de foto omdat je er snel weer vandoor moet. Take your time and take it easy.
Wil jij een extra mooie huid op de foto? Drink de dagen ervoor dan voldoende water. Dit zorgt voor een frisse en gave huid.

Tip 11: Test jouw profielfoto
“Ik sta nooit mooi op de foto”
Uit diverse studies is gebleken dat het moeilijk is om foto’s van jezelf objectief te beoordelen. Hierdoor zijn we vaker geneigd om (uit bescheidenheid) een minder sterke foto te kiezen of om gewoonweg nooit tevreden te zijn met een foto. Ook je vrienden zullen niet altijd objectief zijn, omdat zij je natuurlijk een goed gevoel willen geven.
Een goede portretfotograaf kan je wél helpen met het zoeken naar de juiste foto. Afhankelijk van wat je wilt bereiken met de foto zal hij kijken naar de uitstraling en zich niet laten afleiden door zoiets subjectiefs als uiterlijk of andere details waar jij wel op let.
Ben je benieuwd hoe je huidige foto beoordeeld wordt door onbekende mensen? Of wil je weten of jouw nieuwe profielfoto een vooruitgang is vergeleken met de oude? Laat dan jouw foto's wetenschappelijk testen op photofeeler.com. Op deze site (en app) kun je jouw foto's uploaden en door onbekenden gratis laten beoordelen op een aantal belangrijke kenmerken zoals professionaliteit, vriendelijkheid, zelfvertrouwen en betrouwbaarheid.
Zo, dat zijn ze dan. 11 tips die jou helpen bij het laten maken van een goede (LinkedIn) profielfoto. Met deze tips zal jij gegarandeerd beter en krachtiger op de foto staan. Check het maar op Photofeeler! ;-)
